Manuscripten ontdekt…

Manuscripten over Surinaamse indianen ontdekt…

In de museumbibliotheek van Museum Volkenkunde in Leiden zijn honderd jaar oude documenten gevonden met daarin bijzondere informatie over de ‘mysterieuze geesteswereld van Surinaamse indianen’.

Vrouwensymbool uit de encyclopedie van Penard – Afb: Museum VolkenkundeDe in de bibliotheek gevonden documenten dateren uit 1908 en zijn gemaakt door de Surinaamse broers Arthur (1880-1932) en Frederik Penard (1876-1909). Met de hulp van een medicijnman wilden deze broers een encyclopedie maken over de indianen van Suriname, in het bijzonder over de Ka’rina indianen.

De broers bestudeerden aanvankelijk de vogels van Guyana maar later raakten ze geïnteresseerd in de inheems bevolking van Suriname. In het bijzonder waren ze gefascineerd door de taal en cultuur van de Kari’na Indianen. De broers dachten dat de inheemse culturen snel zouden verdwijnen en besloten daarom een encyclopedie te maken. Volgens Museum Volkenkunde gingen de broers, die beide aan melaatsheid leden en niet oudwerden, ‘systematisch en wetenschappelijk’ te werk.

In hun manuscripten doen Frederik en Arthur Penard verslag van de taal en spiritualiteit van de indianen. In 6500 handgeschreven fiches, dunne papierstrips, komen tal van onderwerpen aan bod. Het museum:

(Bron: )