Lokono (ook wel Arowakken)

LOKONO

Lokono (Lokono dian) heet ook wel Arawak. Er zijn zo’n 50 verschillende dialecten die direct te herleiden zijn naar de Arawakse taal. Het is moeilijk om in al die verschillende dialecten een taalcursus te verzorgen. De taal wordt nu “slechts” nog gesproken door ongeveer 650.000 mensen. Zij wonen in een enorm gebied dat zich uitstrekt van Bolivia in het zuiden tot Belize in het noorden. Ook de oorspronkelijke bevolking van de Bahama’s, Hispañola en Cuba.

De mensen die Columbus in 1492 als eerste begroette, waren Arawakken.  Het is zeer waarschijnlijk dat een groot aantal van de complexe Amazoneculturen Arawakse volkeren waren. Ook is het waarschijnlijk dat zij er voor gezorgd hebben dat landbouw en aardewerk in het gehele Amazonegebied ingeburgerd is.

De Lokono (letterlijk: mensen) wonen niet alleen in Suriname maar vooral ook in de buurlanden. Zo zijn er ook Lokono woonachtig in o.a. Venezuela en natuurlijk ook in Nederland. De eerste Surinaamse Lokono worden genoemd op een anonieme Spaanse kaart van Guyana, omstreeks 1560. Uit een oude Europese bron wordt beschreven dat vooral de kuststreek van Suriname (voornamelijk Lokono-gebied) druk bevolkt was.

TAAL
Via internet is veel te vinden over de Arowakse taal.
In 1989 bracht Albert Sabajo (i.s.m. Peter van Baarle) een taal-/woordenboek uit.
THE AMAZON is i.s.m. Albert Sabajo en Peter van Baarle druk mee bezig om dit  in 2017 opnieuw uit te brengen, ook zullen er taallessen verzorgd worden.
In 2010 bracht Eugene Aramake een woordenboek uit.
In 2010 Studeerde Konraad Rybka af na een wetenschappelijk onderzoek naar de Arowakse taal. In 2013 bracht hij een een taalboekje uit.
Wij zijn er druk mee bezig om de taallessen op niveau, laagdrempelig en professioneel vorm te geven zodat dit voor iedereen toegankelijk is.
Heeft u interesse in de taallessen? Neem gerust contact met ons op.